Techhome

Продаж кондиціонерів, кліматичного обладнання, монтаж, обслуговування та ремонт кондиціонерів. Ціни, продаж і підключення обладнання. Кондиціонування приміщень.

Графік роботи: Пн-Пт: з 9-00 до 18-00

Нова сонячна система кондиціонування може скоротити витрати електроенергії до 50%

29 Ноября 2016

Вчені з Ноттінгемського університету розробили сонячну систему кондиціонування повітря, здатну скоротити споживання електроенергії до 50%.

Про це оголосили Лондонському Королівському суспільству (Royal Society) доктор Чжу Цзе з департаменту архітектури штучної середовища Ноттінгемського університету і професор Тингхуан з Шанхайського університету. Два вчених вели спільні дослідження в даній області.

Дві установи — Ноттінгемський і Шанхайський університет досліджували нову технологію кондиціонування приміщень, використовуючи сорбційний тепловий акумулятор і сонячні батареї.

доктор Чжу Цзе и профессор Тингхуан Ли

В результаті було виявлено інноваційні функції нової технології:

  • можливість регулювати температуру і вологість незалежно один від одного;
  • допустимість зберігати в єдиному блоці енергію для нагріву та охолодження.

Доктор Чжу Цзе коментуючи відкриття заявив, що стандартні системи охолодження використовують в своїй роботі метод осушення і конденсації, що призводить до зниження ККД і потужності охолодження. При цьому процес повторного нагріву вимагає використання припливного повітря.

Нова технологія, на відміну від стандартної, може незалежно контролювати температуру і вологість, і тому дозволяє економити 25-50% споживаної електроенергії, збільшує на 40-60% коефіцієнт COP (Coefficient of Performance), що значно знижує експлуатаційні витрати.

Сонячні батареї, здатні акумулювати теплову енергію, у новій технології відіграють ключову роль як при нагріванні, так і охолодженні. Проте їх не можна вважати досконалими з-за їх внутрішньої нестабільності з нагоди відсутності сонця круглий рік.

Інновація дизайну

Газо-тверда сорбційна батарея має можливість зберігати енергію тепла і холоду при регульованій температурі в єдиному блоці. Тепло використовується для живлення і осушення підсистеми, в той час як холод застосовується для охолодження потоку, який циркулює в приміщенні.

Запропонована вченими розробка складається з двох блоків:

  • тепло-енергетичної мембрани, яка виконує осушення повітря;
  • сонячних сорбційних теплобатарей.

Два сорбційних блоку сонячних батарей здатні забезпечити безперервну роботу системи кондиціонування.

Для видалення надлишків вологи і тепла з вхідного потоку повітря, що подається, система кондиціонування використовує осушувач рідини, який утримує і притягує водяний пар.

В процесі регенерації в блоці осушення розчин нагрівається сорбційним теплом батареї і надходить в регенераційну кабіну, де нагрітий розчин сикатив видаляє вологу з робочого повітря.

Після того, як потік досягає повітроохолоджувача, він охолоджується за допомогою крижаної води, отриманої з допомогою теплоти випаровування хладагента з сорбційною теплової батареї. Цей циклічний процес в кінцевому підсумку, створює сухий і охолоджене повітря, який за допомогою вентилятора вивільняється в приміщення.

Експериментальна розробка — прототип побутової системи, буде найближчим часом спроектована, виготовлена і протестована для оцінки ефективності методу в режимі охолодження, осушення та зберігання енергії.


Зворотній дзвінок