Techhome

Продаж кондиціонерів, кліматичного обладнання, монтаж, обслуговування та ремонт кондиціонерів. Ціни, продаж і підключення обладнання. Кондиціонування приміщень.

Графік роботи: Пн-Пт: з 9-00 до 18-00

Тонка і недорога плівка — Eco кондиціонер нового покоління

11 Марта 2017
Тонка і недорога плівка — Eco кондиціонер нового покоління

Команда інженерів з Колорадського будівельного університету розробила тонкий недорогий метаматеріал з дивовижними властивостями не зустрічаються в природі — свого роду кондиціонер повітря для споруд, що володіє можливістю ефективно охолоджувати об'єкти в спеку з нульовим споживанням води та електроенергії.

При нанесенні композитної плівки (КП) на поверхню, відбувається помітне охолодження об'єктів за рахунок ефективного відбиття потоку сонячної енергії назад у атмосферу, а також одночасного видалення тепла у вигляді інфрачервоного теплового випромінювання. При використання КП установка кондиціонерів може бути не потрібна або зведена до мінімуму.

Новий матеріал — Еко засіб з високими змащувальними властивостями

Метаматеріал складається з двох шарів:

  1. Нижній шар — срібна підкладка, здатна ефективно відбивати сонячне світло.
  2. Верхній — гладка скляна мікросфера, пропускає інфрачервоні випромінювання.

Два шари з'єднані разом і утворюють цілісний скло-полімерний матеріал, що має товщину всього 50 мікрометрів (це трохи товще звичайною кулінарної фольги, присутньої у кожної господині на кухні).

Метаматеріал може проводитися в рулонах будь-якого розміру і метражу. Саме ця властивість робить його життєздатною і широкомасштабної технологій для житлових і комерційних додатків.

Сяобо Інь, доцент будівельного університету Колорадо вважає, що недорогий процес виробництва метаматеріалу може дозволити замінити традиційне кондиціонування будинків на нову пасивну радіаційну технологію, запропоновану вченими.

На поточний момент вченим вдалося зацікавити своєю інновацією кілька великих компаній, що дозволить надалі вдосконалювати технологію і проводити її випробування на діючих об'єктах.

Основні концепції радіаційного охолодження

Радіаційне охолодження — технологія, вперше з'явилася в 1970-х роках, в момент коли вперше вибухнув великий енергетичний криза, що народив безліч інновацій в області енергетики. Пасивне радіаційне охолодження — одна з цих інновацій.

Перші експерименти з пасивним радіаційним охолодженням використовували басейн із звичайною прісною водою, розташований на даху будівлі. Вода виступала термічної мембраною або ізолятором, і протягом спекотного дня, а також задушливої ночі прикривала будівлю від прямого сонячного проміння і підвищеної температури навколишнього середовища.

ночами вода остигала, відправляючи в нічне небо тепло і охолоджувала дах будівлі. Це була непогана ідея пасивного охолодження, але досить дорога. Вона мала величезну кількість обмежень, ефективно рятувала від спеки тільки вдень і часто провокувала різні проблеми, пов'язані з недостатньою гідроізоляцією.

З-за незліченних проблем експерименти з використанням басейну були припинені, а плани вчених стали націлюватися на розробку інноваційного матеріалу, який зможе відображати будь-які вхідні сонячні промені назад в атмосферу в нічний і денний час, і в той же час забезпечувати вільний вихід для інфрачервоного випромінювання зсередини об'єктів.

Як була отримана технологія

создание КП

Щоб вирішити концепцію з пасивним радіаційним охолодженням вчені впровадили плоскі скляні мікросфери, помітно розсіюючі інфрачервоне випромінювання в полімерну плівку. Потім для посилення властивостей на отриманий матеріал було нанесено тонке срібне покриття для досягнення максимальної спектрально відбивної здатності. Так був створений інноваційний скло-полімерний метаматеріал з срібним покриттям.

Вердикт вченого: Еко кондиціонер для м'яких і твердих покриттів

Професор Ган Тан з Університету штату Вайомінг, познайомившись з відкриттям вчених з галузевого журналу «Наука» заявив, що метаматеріал — це справжній прорив для сфери охолодження. Всього 10-20 квадратних метрів метаматеріалу на даху можуть повністю охолодити приватний житловий будинок без споживання води та електрики. Також, він може ефективно охолодити будь-які громадські та виробничі об'єкти, блоки спецспоруд і електростанцій, поверхні сонячних панелей, підвищуючи їх термін служби.

Від прямих сонячних променів сонячні панелі розжарюються до дуже високих температур, що обмежує їх термін служби і здатність перетворювати сонячні промені в електрику. За рахунок застосування метаматеріалу поверхні сонячних батарей можуть залишатися повністю холодними і практично не втрачати своєї сонячної ефективності.


Зворотній дзвінок