Techhome

Продаж кондиціонерів, кліматичного обладнання, монтаж, обслуговування та ремонт кондиціонерів. Ціни, продаж і підключення обладнання. Кондиціонування приміщень.

Графік роботи: Пн-Пт: з 9-00 до 18-00

Проект LaWin: фасади та вікна будинків регулюють освітлення і температуру

1 Февраля 2015

Уменые окна

Дослідники Єнського університету імені Фрідріха Шиллера (Німеччина) стурбовані масштабами викидів вуглекислого газу, відповідального за парниковий ефект, а також кількістю споживання електроенергії в результаті роботи систем обігріву, охолодження, освітлення і кондиціонування будівель. Спільно з іншими університетами та промисловими корпораціями світу вони представляють проект LaWin, в основі якого — «інтелектуальні» елементи у фасадах і вікнах.

Зараз вчені працюють над структурою вікон. Вони будуть складатися з двох шарів скла — захисного зовні, міцного і тонкого одночасно, і структурованого всередині. В останньому будуть розташовані мікроканали для функціональної рідини. Її циркуляція дозволить регулювати кількість світла, що надходить, а також накопичувати тепло з вулиці, яке забезпечить обігрів будинку за допомогою теплового насоса.

У більш амбітні плани дослідників входить інтеграція фотогальванічних елементів у простір між двома шарами скла. Таким чином світлову енергію сонця можна буде перетворювати в електрику. А якщо помістити туди мікроводорості, будинок або офіс отримає власний джерело біологічного палива.

На нинішньому етапі розробки проект має свої плюси і мінуси. Його переваги по відношенню до звичайних вікон зводяться до наступним:

  • економія на кондиціонуванні будівель;
  • автоматичне регулювання освітлення;
  • відсутність вкладу у парниковий ефект, який із звичайними вікнами вноситься опосередковано.

Недоліки проекту здебільшого викликані труднощами в його реалізації:

  • на сьогоднішній день немає розробленої системи виробництва скла потрібного розміру з вбудованими микроструктурами;
  • ще не продумана система встановлення нових скляних фасадів в традиційні віконні та фасадні системи;
  • подальше проведення досліджень є дорогим.

LaWin об'єднав в собі зусилля архітекторів, фахівців з дослідження матеріалів та інженерів-будівельників. Загалом у проекті задіяні 14 учасників, серед яких дослідники з Єнського і двох інших університетів країни і 11 промислових корпорацій з Німеччини, Австрії, Бельгії та Чехії. З проблемою витрат вченим зголосилася допомогти Європейська комісія. В рамках програми Horizon 2020 протягом наступних трьох років організація виділить на проект 6 млн євро. Ще 2,1 млн євро надійде від промислових партнерів.

Незабаром інноваційні фасади піддадуться ряду тестів, в результаті яких дослідники визначаться з найбільш підходящим матеріалом і забезпечать максимальну ефективність роботи елементів. Вчені планують перейти від лабораторних досліджень до польових і перевірити функціональність фасадів в реальних умовах.


Зворотній дзвінок