Techhome

Продаж кондиціонерів, кліматичного обладнання, монтаж, обслуговування та ремонт кондиціонерів. Ціни, продаж і підключення обладнання. Кондиціонування приміщень.

Графік роботи: Пн-Пт: з 9-00 до 18-00

Як великі міста охолоджують себе в спеку

7 Августа 2018
Як великі міста охолоджують себе в спеку

Влітку в період спеки великі міста стають екстремально задушливими. Бетон і асфальт поглинають сонячне тепло і піднімають температуру на 1-3°C. При збільшенні температури з 20 до 40°C кількість споживачів кондиціонерів стрімко зростає, що робить ситуацію ще більш гнітючою, для тих людей, у яких їх немає.

Деякі дослідження показують, що смертність від теплових ударів може зрости до 27 000 на рік до середини століття. А без істотних змін, хвилі спеки будуть набагато більш смертоносними по мірі розвитку глобального потепління.

Проблему надлишкового тепла в містах намагаються вирішити комунальні служби. Вони застосовують творчі стратегії і таким чином запобігають ризик поширення смертоносних хвиль тепла.

«Містам необхідно усвідомити, що вони мають право змінювати свою погоду», — сказав Брайан Стоун, професор школи архітектури та регіонального планування з штату Джорджії.

Кілька перспективних ідей, що дозволили перемогти спеку

1. Схематична посадка листяних дерев

Цього літа в Далласі — екстремально жаркому місті, волонтери висадили 1000 саджанців листяних дерев навколо шкіл і житлових будинків. Дерева були висаджені за особливою схемою таким чином, щоб прохолода від них ефективно охолоджувала житлові квартали.

Вода, що випаровується з листя дерев, відчутно охолоджує околиці навіть у найспекотніші дні. Листя дерев також поглинають вуглекислий газ і фільтрують повітря від існуючих забруднень.

В інших містах Америки і Європи екологічна пропаганда дозволила розбити зелені зони у вигляді парків і садів на дахах будівель стінах нових промислових об'єктів, а також визначити кілька мільйонів квадратних кілометрів простору, яке може бути перетворено в дощові сади, зелені дахи і стіни.

2. Створення вентиляційних коридорів

У Німеччині, в місті Штутгарт — великому промисловому центрі, ландшафтні дизайнери розбили мальовничі коридори з дерев, щоб поліпшити циркуляцію повітря і створити освіжаючих бриз.

Система вентиляційних каналів, а також широкі артерії доріг приховані в тіні, допомагають очищати повітря в задушливе літо, а також ефективно охолоджують місто. Щоб зберегти рух повітря в системі вентиляційних каналів адміністрація Штутгарта заборонила будівництво нових будівель, що піднімаються над природними пагорбами.

Деякі експерти скептично ставляться до цієї ініціативи і стверджують, що вона не знайде застосування в інших містах, тому що багато залежить від місцевих погодних умов та географії.

Але Китай зацікавився створенням вентиляційних коридорів і планує в Пекіні, і Сианесоздать власні системи, вивчивши місцеві вітрові схеми. Китайські містобудівники також планують побудувати парки й озера замість старих будівель, щоб вільні бризи могли природним чином охолоджувати міста.

3. Фарбування дахів в білий колір

Міста набагато спекотніше, ніж сільські райони, тому що перенасичені темними дахами, дорогами та автостоянками, які поглинають та втримують тепло. В останні роки, комунальні служби міст намагалися виправити ситуацію і замінювали темні поверхні більш світлими відбивають матеріалами.

Завдяки цій ініціативі в Нью-Йорку, Філадельфії, Атланті і Фініксі з'явилося більше 5 мільйонів квадратних кілометрів нових дахів з відбиваючим покриттям. У Лос-Анджелесі були модернізовані асфальтовані дороги за рахунок застосування яскравих світлоповертаючих матеріалів.

Теоретично, впровадження величезного кількості зелених зон, а також застосування світловідбивних будівельних матеріалів може суттєво поліпшити життя великих міст, також знизити смертність від теплового удару.


Зворотній дзвінок